Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

-Σχόλια/Συζήτηση #5
(Προηγούμενα σχόλια: Κάτω από την #200, την #175, την #15 0και την #100)

16 σχόλια:

Georgios Giannopoulos είπε...

έχω πολύ καιρό να σε σχολιάσω.. θα το κάνω τώρα αναδρομικά..

#178 Το καλοκαίρι που επισκέφθηκα το Λονδίνο και το London Bridge σκεφτόμουν ότι μπορούσα να πετύχω και εγώ κάποιο στιγμιότυπο σας αυτό... αλλά εκεί πάντα έχει πολύ κόσμο/τουρίστες για να απομονώσεις κάποια τέτοια εικόνα!

#185 ωραίο στήσιμο!

#188 το ιδιαίτερο κωμικό στοιχείο που έχεις και σε πολλές άλλες φωτογραφίες φαίνεται εδώ..

#196 πολύ καλή.. λες και είναι πίνακας φαίνεται η απόδοση του α/μ.

#207 ωραίο στιγμιότυπο.. πως και δεν σε κυνήγησαν για παιδεραστία ;-) ;; ..

#208 ωραίο το στήσιμο.. και το background..

#209 οι σκιές σε τέτοιου είδους φωτογραφίες όπου φαίνεται το βάθος αποδίδονται ιδανικά στο α/μ.

#211 & #213 το μάτι πέφτει κατευθείαν σε ένα σημείο στην κάθε φωτογραφία ;-)

#214 Ίσως από τις πιο ωραίες που έχει δημοσιεύσει τον τελευταίο καιρό.. μου αρέσουν πάρα πολύ "οι άξονες των βλεμμάτων" κούκλων - παπά. και η αντίθεση του λευκού φορέματος με το μαύρο ράσο / στρογγυλού αντικειμένου στην κορνίζα.. αλλά και το πλαίσιο που δημιουργείται με τους θάμνους μπροστά οροφή, διαχωριστικό 2 βιτρινών.. λες και είναι 3 φωτογραφίες σε 1.

#221 τέτοιες λιμουζίνες έχω πετύχει και στο λονδίνο.. δεν μπορώ να καταλάβω πως με αυτόν τον τρόπο διασκεδάζει ο κόσμος.. αλλά πέτυχες καλό στιγμιότυπο..

#226 / #230 / #231 κωμική εικόνα όπως συνηθίζεις.. ;) Ειδικά στην #231 νομίζεις μόλις βλέπεις την εικόνα ότι οι δύο άνδρες παίζουν σκάκι..

Georgios Giannopoulos είπε...

#206 τώρα είδα την αφιέρωση ;-) ευχαριστώ..

δυστυχώς στις τελευταίες εκλογές δεν βρισκόμουν αθήνα.. και δεν κατάφερα να πάω να τραβήξω κάποια ομιλία..

στην κομοτηνή ήταν πολύ πεσμένες οι ομιλίες..

όταν θελήσεις να επισκεφτείς την κομοτηνή να ξέρεις ότι υπάρχει σπίτι και δυνατότητα φιλοξενίας.. το σπίτι και η γειτονιά που μένω είναι πολύ ωραία για φωτογραφίση.. ;-) δεν σου λέω τίποτα παραπάνω..

TP@Photoskiasi.com είπε...

Δεν θυμάμαι πως έφτασα εδώ, δεν έχει σημασία όμως. Ωραία δουλειά στο σύνολό της. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι δεν "φοβάσαι" να πλησιάσεις το θέμα σου.

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

ggia, ευχαριστώ αρχικά για τα σχόλια κυρίως γιατί ακύρωσες, με το καλύτερο τρόπο, κάποιες μικρές επιφυλάξεις που είχα σχετικά με το άνοιγμα των σχολίων...

Σχετικά με τις φωτογραφίες που σχολιάζεις μου δίνεις την αφορμή να απαντήσω σε μερικές ή να συνεχίζω τον σχολιασμό τους.

#178: Είναι αλήθεια πως ο κόσμος σε τόσο τουριστικές πόλεις αν και σου προσφέρει αρκετά θέματα παράλληλα σε εμποδίζει να κάνεις μια φωτογραφία σαν και αυτή. Στην συγκεκριμένη βοηθά το γεγονός ότι ήταν τέλη Οκτωβρίου (όχι και τόσο τουριστική περίοδος) και μέρα, αργά το απόγευμα, με σχετικά αρκετά κρύο. Μάλιστα έχω τραβήξει τον κύριο αυτόν (ο οποίος φορά κάλτσες με την αγγλική σημαία) και ένα κοντινό πορτραίτο που προσεχώς να το αναρτήσω ίσως και αυτό.

#188 Σχετικά με το χιούμορ που μ' αρέσει να εμπεριέχουν συχνά οι φωτογραφίες το είχαμε συζητήσει και σε παλιότερα σχόλια. Σε αυτήν όμως νιώθω ότι υπάρχει ακριβώς στην δόση και στο μέτρο που επιθυμώ μαζί με κάποια άλλα συστατικά όπως ο σχολιασμός (κοινωνιολογικός, πολιτικός, όπως θες πες τον) που μαζί με το χιούμορ προσδίδουν στο αποτέλεσμα και μια τραγικότητα... Από τις αγαπημένες μου.

#196 Έχω τραβήξει και μία κάθετη λήψη το ίδιο θέμα (δεν το πολυσυνηθίζω να τραβάω το ίδιο θέμα και κάθετο και οριζόντιο κάδρο) που φαίνεται και λίγο ο ουρανός. Θυμάμαι πως την ανάρτησα στο blog κάπως βιαστικά (θα δεις και την ώρα...) γιατί σε λίγες ώρες έφευγα για ταξίδι και ήθελα να αναρτήσω κάποια από αυτές που πριν από λίγο είχα σκανάρει. Νομίζω πως, αν με ικανοποιεί και αυτή επαρκώς, τώρα θα διάλεγα μάλλον την κάθετη λήψη.

#207 Έλα ντε; Είναι μάλιστα μια μέρα μετά από αυτό που σου έλεγα πως έπαθα στην Γλασκόβη, που με κυνηγούσε ο πατέρας και θα φώναζε και την αστυνομία. Φτηνά την γλίτωσα...

....
Αλλάζω σχόλιο γιατί για κάποιον ανεξήγητο λόγο και μετά από πολλές προσπάθειες δεν μπορώ να δημοσιεύσω όσα γράφω σε ένα σχόλιο...:-(

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

#209 Χαίρομαι που αναφέρεσαι θετικά για την απόδοση του φιλμ (όπως και στην #196) γιατί σε θυμάμαι χαρακτηριστικά πριν κα'να δυο χρόνια να μου σχολιάζεις τα καμμένα άσπρα στις φωτογραφίες κάτι για το οποίο είχες απόλυτο δίκιο. Θέλω να πιστεύω ότι μετά την #110 - #120 βελτιώθηκα κάπως στα σκαναρίσματα και στην επεξεργασία των φωτογραφιών. Κάποια στιγμή όταν βρω αρκετό χρόνο το έχω στο πρόγραμμα να κάτσω να τις αντικαταστήσω με νέα σκαναρίσματα. Σε μερικές το έχω κάνει ήδη.

#211 & #213 αλήθεια, που πέφτει; ;-)

#214 Μόλις πριν από λίγες μέρες και ο Ανδρέας Κατσάκος μου έλεγε στο cbox περίπου τα ίδια θετικά σχόλια για την συγκεκριμένη φωτογραφία. Εμένα όμως γιατί δεν μου αρέσει και τόσο; Ασφαλώς την βρίσκω ικανοποιητικά καλή όμως δε νομίζω ότι είναι από τις πιο δυνατές. Αν θες, ο παραλληλισμός και η αντιπαράθεση των φιγούρων μού φαίνεται σχετικά προφανής (δεν μπορώ αυτήν την στιγμή να βρω κάποιον πιο κατάλληλο χαρακτηρισμό) και κάπως αδύναμος. Κυρίως το γεγονός ότι αυτή αντιπαράθεση είναι τόσο έκδηλη που κρύβει μικροσφάλματα του κάδρου που εγώ τουλάχιστον τα βλέπω και τα οποία προσπαθώ όσο μπορώ να τα αποφεύγω. Συγκεκριμένα αν θες, θα ήθελα η λήψη να ήταν απόλυτα ορθομετωπική και με ενοχλεί αυτή η ελαφρά οριζόντια κλίση. Επίσης θα προτιμούσα ο παπάς να βρισκόταν ελάχιστα πιο μπροστά. Είναι αυτά τα μικρά και ίσως ασήμαντα ψήγματα σφαλμάτων που όμως αποκαλύπτουν (είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι) μια γρήγορη και πρόχειρη λήψη για χάρη του θέματος που στιγμιαία προέκυψε. (Παραδέχομαι πως αυτή είναι μια αρκετά αυστηρή κριτική.) ;-)

#221 Ειλικρινά έχω και εγώ ακριβώς την ίδια απορία...

Σχετικά με την πρόσκληση στην Κομοτηνή σε ευχαριστώ πολύ. Το έχω στο μυαλό μου να έρθω έστω και αυθημερόν κάποια Κυριακή. Να τα πούμε και από κοντά! Είναι η μόνη πόλη της Θράκης που δεν έχω επισκεφτεί. Μόνο κάποτε περνούσα με το ΚΤΕΛ... ;) Φυσικά αν έρθεις Θεσσαλονίκη κάποια στιγμή πάρε με τηλέφωνο αν θες να τα πούμε.

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

TP@Photoskiasi, ευχαριστώ για τα θετικά σχόλια. Το πιο σημαντικό για να πλησιάσεις και να τραβήξεις από κοντά το θέμα όταν αυτό είναι ο άνθρωπος, είναι να είσαι τόσο διακριτικός σε σημείο που να περνάς απαρατήρητος, να είσαι αρκετά θαρραλέος, και κυρίως να μην είσαι καθόλου θρασύς.

doulgeridis epameinondas είπε...

φωτογραφίες σαν αυτή μου δίνουν την αίσθηση λες και ολοι αυτοι στήθηκαν έτσι μόλις σε είδαν να σηκώνεις τη μηχανη...εχεις φοβερή αντίληψη της κατάλληλης στιγμης και προφανώς τεράστια εμπειρία..

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

Epameinonda σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Μου δίνεις την αφορμή, ως ένα δικό μου σχόλιο, να πω ότι εγώ δεν είμαι τόσο πολύ υπέρ αυτής της ηρωοποίησης της κατάλληλης στιγμής που πολύ συχνά συνηθίζεται να γίνεται. Θεωρώ πολύ σημαντικότερο και ουσιαστικότερο από την στιγμή το κάδρο και την σύνθεση μιας εικόνας. Ασφαλώς και δεν υποτιμώ την σημαντικότητα της αποφασιστικής στιγμής σε μια φωτογραφία όμως χωρίς μια σωστή και στιβαρή σύνθεση η οποία θα αποτελεί την βάση της το πιο πιθανό είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι προβληματικό. Το αντίθετο όμως μπορεί άνετα να συμβεί.

Για να δώσω ένα παράδειγμα, αν αυτή η φωτογραφία (σημ: μιλάμε για την #239) είχε τραβηχτεί μερικά δευτερόλεπτα πριν ή μετά, δεν θα ήταν τόσο διαφορετική από ότι αν ήταν τραβηγμένη την ίδια στιγμή από μια άλλη οπτική γωνία, με διαφορετικό κάδρο, με άλλο φακό, με άλλες αναλογίες στην σύνθεσή της κτλ. Τα περισσότερα δυνατά (ή αδύναμα) στοιχεία μιας φωτογραφίας προκύπτουν από του που στέκεται ο φακός έναντι του θέματος και από το που αρχίζει και που τελειώνει το κάδρο. Η στιγμή (επαναλαμβάνω πολύ σημαντική) έρχεται μετά.

Κλείνοντας αυτό που θα μπορούσα να πω, παραφράζοντας κάπως αδόκιμα την γνωστή μπρεσσονική ρήση (και χωρίς στην ουσία της να διαφωνώ) είναι πως εγώ είμαι περισσότερο υπέρ ενός "αποφασιστικού κάδρου".

Σε ευχαριστώ και πάλι για τα θετικά σου σχόλια.

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Σ' ευχαριστώ για την "επίσκεψη" και το σχόλιο... πιο πολύ γιατί έτσι είδα την δική σου δουλειά που μου άρεσε πολύ! :)

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

Χαρά μου, κι εγώ σε ευχαριστώ παρομοίως.

Georgios Giannopoulos είπε...

πλάκα έχει η #251 ;-)

είδα και την συμμετοχή σου στο grey magazine.. με βάση τις φωτογραφίες που έχεις δημοσιεύσει πιστεύω ότι θα μπορούσες να έχεις πιο δυνατή συλλογή εικόνων... την επιμέλεια (ποιες φωτογραφίες θα μπουν) την έκανες εσύ ή το περιοδικό;

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

@ggia, με ενδιαφέρει η παρατήρησή σου. Η πρόταση για την συμμετοχή ήταν από το περιοδικό την επιλογή όμως την έκανα εγώ. Κάτι που με προβληματίζει είναι το πλαίσιο/θέμα στο οποίο μπορούν να ενταχθούν οι φωτογραφίες μου, που ένας μεγάλος όγκος αυτών, όπου μπορείς να δεις και τις θεματικές μου κατευθύνσεις, εννοείται υπάρχει και στο blog. Προβληματίζομαι γιατί νιώθω ότι μάλλον έχω ξεπεράσει τα στενά όρια που ένα θέμα σε αναγκάζει να κινηθείς (π.χ. άνετα θα μπορούσα να βγάλω ένα θέμα "εκκλησιαστικό", ένα "πολιτικών συγκεντρώσεων" κ.τ.λ.) και νομίζω πως αυτή τη στιγμή μου αρέσει η ελευθερία της πιο χαλαρής θεματικά δομής. Όχι όμως τόσο λόγω αυτής της ελευθερίας αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος επειδή οι φωτογραφίες λειτουργούν περισσότερο αυτόνομα έτσι παράλληλα απαιτείται να είναι και περισσότερο δυνατές.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι κατά της επιλογής ενός θέματος. Ακριβώς το αντίθετο μάλιστα. Απλώς νομίζω πως το θέμα πρέπει να είναι αρκετά δυνατό και με σαφή προσανατολισμό στο τι θέλεις να πεις και δυστυχώς νιώθω ότι τις περισσότερες φορές λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για αδύναμες φωτογραφίες.

Όλα αυτά τα λέω ως "απάντηση" αν αυτό που μου λες πηγάζουν από την επιλογή του θέματος. Αν από εκεί και πέρα αν νομίζεις ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσα να έχω δυνατότερη συλλογή -εκτός από το γεγονός ότι χαίρομαι αφού λες ότι θα μπορούσα! ;)- οι περιορισμοί που έβαλα/αντιμετώπισα και που ίσως επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι κάθε φωτογραφία ήθελα να είναι από διαφορετική χώρα της Ευρώπης και ότι κάποιες από αυτές να μην έχουν ήδη δημοσιευθεί στο blog.

Πάντως σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
:)

Georgios Giannopoulos είπε...

ωραία η #253. Olomouc, Τσεχία !

πολύ ζωντανό το πορτραίτο - περιοδικό..

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

ggia, σε ευχαριστώ, αν και την έβγαλα με κάποια διστακτικότητα δεδομένου πως το "εύρημα" προσώπου-περιοδικού μοιάζει, πια, κάπως τετριμμένο. Νομίζω όμως ότι λειτουργεί σχετικά καλά για αυτό και την έβγαλα. Κι επιπλέον ελπίζω να μην δίνει καμιά εντύπωση στημένου, όπως μου είπαν (και το καταλαβαίνω).
;)

Georgios Giannopoulos είπε...

με την λογική αυτή όλα τα θέματα τετριμμένα είναι..

το αν το θέμα είναι στημένο ή όχι δεν είναι σχόλιο για μια φωτογραφία.. αφού όλες οι φωτογραφίες με κάποιο τρόπο μπορείς να πεις ότι στημένες είναι..

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου. Άλλωστε όλα τα πράγματα έχουν ήδη ειπωθεί και κάθε φορά τα λέμε με διαφορετικό τρόπο (με πρώτο και καλύτερο την φράση αυτή).
;)

Η διαφορά όμως είναι πως αν ένα "εύρημα" -αν συμφωνήσουμε στον χαρακτηρισμό- το οποίο είναι αρκετά έντονο, όπως αυτό, είναι ήδη ειπωμένο αρκετές φορές τότε μάλλον αποκτά επικίνδυνα και μια μεγαλύτερη αρνητική αξία.